Den förbjudna staden

Den förbjudna staden

En glimt av ett kejsarliv som en gång var

Belägen i Beijings hjärta, precis norr om Himmelska fridens torg, ligger kejsarpalatset som inhyst 24 kejsare under Ming-och Qingdynastierna. Det före detta kejsarpalatset och dess omgärdande miljöer var länge stängda för allmänheten, men är sedan 1924 öppna för allmän beskådan. En sannerligen storslagen syn som måste ses av alla som har vägarna förbi Beijing och som idag är en av stadens populäraste attraktioner.

Ett självklart stopp under många av Kinaupplevelsers paketresor, mellanlandningar och dagsutflykter.

Om den Förbjudna staden

För att poängtera att mongolernas styre en gång för alla var över lät kejsaren Yongle av Mingdynastin 1406 uppföra ett helt nytt kejsarpalats där mongolernas palats tidigare legat. Färdigställandet av den Förbjudna staden tog 14 år och krävde en arbetsstyrka på en miljon arbetare och 100 000 hantverkare för att uppföras. Men det var långt ifrån den sista spiken som skulle slås. Kommande 480 år skulle präglas av ständiga ombyggnationer och tillbyggnader. I takt med att Beijing fick huvudstadsstatus blev den Förbjudna staden landets politiska centrum, fram till att Kinas siste kejsare Puyi abdikerade.

720,000 kvadratmeter stort, 960 meter långt, 750 meter brett (74 hektar), omgärdat av en 50 meter bred vallgrav och en 10 meter hög och nästan 3,5 km lång mur med vakttorn i varje hörn, 90 salar och innergårdar, totalt 980 byggnader och 9999,5 rum  – det gick ingen nöd på de kejsare som hade förmånen att bo i den Förbjudna staden.

Det välbevarade palatset är en fröjd för ögat med alla sina dyrbara antika jadeföremål, porslin, guld/silver föremål, polerade föremål, emalj, kalligrafi, målningar, religiösa statyer, kejserliga kläder, möbler, gamla skålar, vaser och fantastisk arkitektur. Sammanlagt 1,17 miljoner historiska föremål ingår i palatsets gigantiska samlingar. Ett mecka för dig som vill vältra dig i kinesisk kulturhistoria. 1987 blev kejsarpalatset föga förvånande upptagen på Unesco:s världsarvslista.

Två färgval dominerar palatsets rikt utsmyckade fasader, skulpturer och vackra målningar. Gult, som uteslutande var kejsarens färg (inga andra fick dekorera sina hus med färgen), präglar palatsets glaserade tegel. Medan den röda färgen, som inom kinesisk kultur symboliserar Kina, både förr och nu, lycka och tur.

Ingångar till den Förbjudna staden

Ingången för turister ligger på den Förbjudna stadens södra sida och nås från Himmelska fridens torg. Utgång sker i den norra porten via Imperial Gardens och Jingshan Park färgglada prakt. 

Sevärdheter ni inte får missa

Hall of Clocks and Watches

I Hall of Clocks and Watches står tiden aldrig stilla. Här finns mer än 200 tidmätare utställda från Kina och andra länder från 1700-talet och framåt. Klockfantastens dröm med fantastiska urverk från bl.a. Schweiz, Storbritannien, Frankrike, USA och Japan som genom åren givits som gåvor till kejsaren med sändebud. Samlingens höjdpunkt är utan tvekan Chime Clock. Klockan som trots att den byggdes så tidigt som under Qingdynastin runt 1797 fortfarande fungerar.

The Treasure Hall

Glöm inte att besöka Den förbjudna stadens många sidogårdar. Sett från Wumen-porten ligger de mest sevärda på höger sida. Ni bör i synnerhet passa på att se The Treasure Hall som ställer ut stora delar av den kejserliga skatten. Förbered er på att bländas av ändlösa varianter av dyrbara juveler, skinande guld- och silverföremål, pärlor, jade, phoenixkronor och elfenben.

Våra svensktalande guider är redo att visa sina egna unika smultronställen i den Förbjudna staden. Missa inte något under din tur genom att resa till Beijing med oss! Det bekvämaste och smidigaste sättet att uppleva Kina!   

Dold symbolism i Den Förbjudna staden

Allt har ett syfte. Den Förbjudna stadens arkitektur, från den övergripande layouten till den allra minsta detaljen är grundligt planerad för att spegla landets filosofiska och religiösa principerna. Och såklart, viktigast av allt annat, för att symbolisera den kejserliga makten. Här följer några fascinerande exempel:

9999,5 rum?

Reagerade du på uppgiften att kejsarpalatset rymmer 9999,5 rum? I själva verket rör det sig om totalt 9371 rum. Enligt sägnen har det kejserliga palatset i himmelen 10 000 rum (som symboliserar oändligheten). Ett antal som är förbehållet endast himmelen och inte kan uppföras på jorden. För att hålla illusionen vid liv att kejsarpalatset var den jordliga plats som låg närmast det himmelska palatset deklarerade man att man inhyste 9999,5 rum. Siffran 9 är också ett speciellt, magiskt nummer, inom kinesisk kultur. Särskilt för kejsare eftersom det är det högsta ordningstalet.

Byggd längs Beijings centrala axel

Den Förbjudna staden byggdes längs en 8 km lång central (och imaginär) syd-nordlig axel som går genom hela det gamla Peking, från Yongdingmen i söder till Zhonggulou i norr. För att representera den högsta makten given kejsaren av himmelen, och platsen där han bodde för att vara jordens mittpunkt, är alla portar, palats och andra byggnader placerade vid sidan av denna axel. Den ultimata symbolen för makten, kejsartronen, är placerad i mitten av denna centrala axel. Många andra kända byggnader i Peking är byggda utifrån samma axel, t.ex Himmelens tempel och även moderna byggnader som den olympiska parken.

Inga träd i palatset

Inga ståtliga trädstammar syns till i anslutning till kejsarpalatset. Eftersom kejsaren av Kina räknades som himmelens son var det av största vikt att kejsaren också besatt den högsta positionen. Inget var därför tillåtet att överväldiga The Hall of Supreme Harmony, den högsta byggnaden i Den Förbjudna staden – och träd var inget undantag.

Den Förbjudna staden – rekommenderade rutter

Den Förbjudna staden är uppdelad i två delar – den yttre- och inre delen (outer- och inner court). Vi har koll på vilken rutt ni ska gå för att inte gå miste om de bästa  kulturella godbitarna.

Yttre gården

Den Förbjudna staden består av två gårdar/delar, varav ni inledningsvis anländer till den yttre gården. Börja med att gå igenom porten the Gate of Heavenly Peace (på kinesiska Tian’anmen) precis rakt under porträttet av Mao.

I den yttre gården finns den största och viktigaste byggnaden i Förbjudna staden, The Hall of Supreme Harmony, som inrymmer den kejserliga tronen och var den naturliga skådeplatsen för alla ceremonier. Bredvid denna sal ligger The Hall of Central Harmony där kejsaren övade inför ceremonierna. Strax efter ligger The Hall of Preserving Harmony där man anordnade storslagna fester och kejserliga förhör. I sidogårdarna hittar ni även tidigare nämnda skattkammaren The Treasure Hall.   

Inre gården

Väljer du istället att inte vika av till en av sidogårdarna kommer du till the Gate of Heavenly Purity, ingången till palatsets inre gården. Gården inrymmer ett antal byggnader och rum på samma tema – däribland The Palace of Heavenly Purity som är byggnaden där kejsaren sov. Bakom den ligger i sin tur The Palace of Union and Peace där de kejserliga sigillen förvarades. Den tredje hallen är Hall of Earthly Tranquility, det kejserliga bröllopsrummet. Till sist kommer du till vackra Imperial Garden som är en trädgård i typisk kinesisk stil.

Oavsett vilken rutt du i första hand väljer att utforska rekommenderar vi att, om  tiden finns, att ägna en heldag åt Den förbjudna stadens fantastiska mångsidighet.

Råd och tips inför ditt besök

Guidad tur

Språk:

Engelska, tyska, japanska, koreanska, spanska etc, dock ej svenska.

Boka istället en dagsutflykt med svensktalande guide hos oss!

Pris

För grupper på färre än 5 personer: 400 RMB/ tre rutter (högra, mitten, vänster; 2,5 timmar), 300 RMB/ 2 rutter (mitten och högra rutten; 1,5 timmar)

För grupper på mer än 5 personer: Varje extra person betalar 20 RMB.

Reservation behöver göras två dagar innan, tel. nr. +86 10-85007427 (Wu Men porten).

Audioguide

Språk:

Svenska, engelska, tyska, japanska, koreanska, spanska etc.

Pris

40 RMB per person/per maskin + 100 RMB i deposition.

Man hyr audioguide vid Wu Men-porten och återlämnar den vid valfri port. Deposition återfås vid inlämningen.

Audioguide rekommenderas om du planerar ett besök som är längre än två timmar

Om ni väljer att uppleva Den förbjudna staden utan guide så rekommenderar vi att besöka den officiella hemsidan för att planera rutter i förväg. 

Råd och tips

Nästan alla souvenirer som säljs i den Förbjudna staden kan köpas i princip överallt i resten av Peking, till ännu lägre pris. Allting förutom kartan över den Förbjudna staden som faktiskt endast säljs inne i Den Förbjudna staden.

Restaurangerna i Den Förbjudna staden serverar bara snabbmat. Priset är dyrare och smakupplevelsen går att ifrågasätta. Alternativet är att man köper mackor, snacks och frukter innan besöket.

Det finns en garderobtjänst där man kan lämna sin väska vid Wu Men-porten och sedan hämta väskan vid Shenwu Men-porten, eller tvärtom. Öppettider är kl 8:30 – 18:00.

Ta dig till Den Förbjudna staden

故宫 [gu gong]

Den Förbjudna staden

Tunnelbana: Ta linje 1 och gå av vid Tian’anmen East eller Tian’anmen West.

Taxi: 请给我带到离故宫午门最近的地方下车 ,谢谢!

“Vänligen kör mig till platsen närmast till Wumenporten av Den Förbjudna staden, tack!”

Övrig praktisk info

ÖPPETTIDER

Stängt måndagar under 2017 Högsäsong 1/4 till 31/10

8:30 – 17:00

Biljettluckorna stänger 16:00

Lågsäsong 1/11 till 31/3

8:30 – 16:30

Biljettluckorna stänger 15:30

Inträde måste ske högst 10 min efter att biljettförsäljningen stängt för dagen!

ENTRÉAVGIFT

Högsäsong 1/4 till 31/10

60 RMB per person

Lågsäsong 1/11 till 31/3

60 RMB/vuxen

40 RMB/vuxen

Skatt- och klockutställningen ingår inte i priset men är likväl en självklarhet att besöka.

Skattutställning: 10 RMB per person

Klockutställning: 10 RMB per person

BERÄKNAD BESÖKSTID

3 timmar utan guide, med turguide ca 2 timmar.

KARAKTÄRISTISKT

Världsarv, museum, historia, arkitektur, barnvänligt

Våra paketresor