Kinesiska muren

Kinesiska muren

Kinesiska muren – Kinas slingrande stendrake

Alla Kinaupplevelsers paketresor, mellanlandningsturer och dagsutflykter har en gemensam nämnare – alla innehåller ett besök till kinesiska muren. Anledningarna till detta är många. Unesco-listad som världsarv, utsedd till ett av världens sju underverk, jordens längsta byggnadsverk, världens största militära försvarsstruktur mm. är fakta som varje år bidrar till att kinesiska muren tillhör en av världens mest besökta och kändaste turistattraktioner.

En 6000 km lång ikonisk symbol för landet Kina som slingrar sig över stora delar av nationens norra landyta. För en förstagångsbesökare i Kina är din resa inte fullbordad utan att ha vandrat mellan murens vakttorn och med egna ögon fått bevittna den storslagna “stendrakens” väg mot horisonten. I släptåg med en av våra privata guider lär ni er om murens fascinerande historia – exempelvis hur Kinas forna dynastier turats om med att förlänga muren.

Kinesiska murens olika delar

Kinesiska muren består primärt av 14 olika delar med lite olika karaktär och förutsättningar som kan nås i närheten av Beijing. Badaling heter en av murens mest besökta partier, främst på grund av att sitt mycket välbevarade skick. Om ni är nyfikna på populära Badaling rekommenderar vi en av våra mellanlandningsturer som gör ett stopp just där.  Om ni hellre vill vandra ostört med färre andra turister i sikte är Mutianyu-passet det bästa alternativet. Hit går också merparten av Kinaupplevelsers skräddarsydda paketresor.

Kinesiska muren runt Peking – en överblick

  1. Huangyaguan-passet
  2. Jiangjungguan-passet
  3. Simatai-passet
  4. Jinshaling-passet
  5. Gubeikou-passet
  6. Baimaguan-passet
  7. Beishicheng
  8. Mutianyu-passet
  9. Jiankou
  10. Dazhenyu
  11. Huanghuacheng
  12. Xishuiyu
  13. Juyongguan-passet
  14. Badaling-passet

Myter och fakta om Kinesiska muren

Berättelsen om kinesiska muren omgärdas av många myter och påståenden. Här reder vi ut två av de vanligaste.  

Myt 1: muren är sammanhängande

Kinesiska muren är ett resultat av att flera kinesiska dynastier under olika tidsperioder sammanfört flera isolerade mursträckor som redan existerade i sin ambition att skydda landet från hotet i norr. Idag är den flera tusen långa muren långt ifrån komplett. Dels för att många av de partier som byggdes av kompakt jord har vittrat sönder och för att man under Qin-dynastin valde att riva flera delar i syfte att ena landet.

Andra delar som byggdes under Han, Sui, Norra Qi och Jin dynastierna finns fortfarande kvar tack vare en enorm restaurering och expansion under Mingdynastin. Mingmuren är gjord av sten istället för kompakt jord för att klara tidens prövningar.

Myt 2: muren användes enbart för att försvara Kina från norr

Nej, detta var bara en av flera viktiga funktioner.

Muren byggdes även för att:

  • Hålla angripare borta – den Kinesiska muren är en psykologisk och fysisk barriär mot attackerande militära styrkor.
  • Överlägsen utkikspost – den förhöjda positionen som muren och vakttornen gav möjliggjorde det att observera fienden långt innan angreppet skedde.
  • Kommunikationsmöjligheterna – Genom att från ett vakttorn till ett annat använda eldsignaler om natten och röksignaler på dagen kunde meddelanden skickas över långa avstånd på kort tid.
  • Som en upphöjd vägbana – detta möjliggjorde en snabb utplacering av trupper från en plats till en annan.

 

Våra paketresor